Osmanlı hakkında farklı farklı soruları cevapladığımız serinin 1.sine gelen ilgiden dolayı 2.sini yazdık keyifli okumalar dileriz.
1) 1.Viyana Kuşatması hangi padişah döneminde gerçekleşti?
Herkes 2.Viyana Kuşatmasını duymuştur. Peki ama bu kuşatmanın 1.sini hiç merak ettiniz mi? 1.Viyana Kuşatması 10. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1529 yılında gerçekleşmiştir.
2) Osmanlı’da kardeş katli hangi padişah döneminde başladı?
Tarihimizin en acı olaylarından biri olan kardeş katli, ilk defa Fatih Sultan Mehmet döneminde Kanunname’ye eklenmiştir. Nizam-ı Alem için kardeş katli vacip görülmüştür.
Fatih kanunnamesinde Nizâm-ı Âlem için kardeş katli meselesi ile ilgili madde;
‘‘Ve her kimseye evlâtlarımdan saltanat müyesser ola, Nizâm-ı Âlem için karındaşların katl eylemek münasiptir. Ekser ûlema dahi tecviz etmiştir. Anunla âmil olalar.’’
3) Osmanlı’da kardeş katli hangi padişah döneminde kaldırıldı?
Babası 3.Mehmet’in 19 kardeşini katlettiğini gören I.Ahmed tahta çıktığında tek erkek kardeşi olan Şehzade Mustafa’yı öldürmeyerek Kanunname’nin ilgili maddesini uygulamamıştır. Daha sonradan Kanunname’den kardeş katlini kaldırarak yerine ‘’Ekber ve Erşed’’ sistemini getirmiştir.
Ekber ve Erşed Sistemi : Şehzadeler arasında yaş olarak en büyük olan şehzade ve en tecrübeli şehzadenin tahta çıktığı sistem.
Dolayısıyla kardeş katli Sultan I.Ahmed döneminde kaldırılmıştır.
4) Trabzon hangi padişah döneminde fethedildi?
Trabzon’un Fethi 1461 yılında Fatih Sultan Mehmed döneminde gerçekleşmiştir.
5) Rodos hangi padişah döneminde fethedildi?
Rodos Adasının alınmasına yönelik ilk askeri harekât Fatih Sultan Mehmet döneminde gerçekleşmiştir. Lakin ada Osmanlı kontrolüne 1522 yılının son ayında Kanuni Sultan Süleyman döneminde girmiştir.
6) Kıbrıs hangi padişah döneminde fethedildi?
Kıbrıs Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu II.Selim döneminde 1571 yılında fethedilmiştir.
7) Kıbrıs’ı İngilizler’e hangi padişah verdi?
Kıbrıs 1878’de Osmanlı-Rus Savaşı’na destek vermesi karşılığında II.Abdülhamid tarafından İngilizler’e kiralanmıştır. 1914 yılında I.Dünya Savaşı’nın başlaması ile İngiltere adayı ilhak etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında adanın İngilizler tarafından ilhakını kabul etmiştir.
8) Yeniçeri Ocağını hangi padişah kaldırttı?
Tahta çıktığından beri yeniçeri ocağını yok etmeyi düşünen II.Mahmud, 16 Haziran 1826 tarihinde yeniçeri ocağını topa tutturarak ve sağ kalanlarında yakalatıp idam ettirerek yeniçeri ocağının varlığına son vermiştir. Bu olay tarihimize Vaka-i Hayriye (Hayırlı Olay) olarak geçmiştir.
9) Mimar Sinan’ın çıraklık-kalfalık-ustalık eserlerim dediği eserler hangileridir?
Mimar Sinan, günümüze kadar gelen yaptığı bir çok eserle Türk Mimari Tarihinin en büyük mimarlarından biridir. Bu büyük mimarın kendisi için 3 eseri çok önemlidir.
Çıraklık Eseri : Şehzade Camii (1548)
Kalfalık Eseri : Süleymaniye Camii (1557)
Ustalık Eseri : Selimiye Camii (1575)
10) İstanbul’un 7 tepesi neresidir?
Sürekli söylenen ‘7 tepeli İstanbul’ deyimini duymayan kalmamıştır. Peki ama bu 7 tepe neresi? Aslında 7 tepe eski İstanbul’da (Suriçin’de) yer alır işte 7 tepenin listesi :
1) Sarayburnu Tepesi
2) Çemberlitaş Tepesi
3) Süleymaniye(Beyazıt) Tepesi
4) Fatih Tepesi
5) Yavuz Selim Tepesi
6) Edirnekapı Tepesi
7) Kocamustafapaşa Tepesi
Daha fazla bilgi için : Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın websitesine bakabilirsiniz
Diğer Yazılarımız : Osmanlı Hakkında Bilgiler – 1, 10 Soru 10 Cevap
Leave a Reply